Need appliance parts? Call 877-803-7957 now or use the parts search box:

Parts Search

Learn how to be your own tech line...

Click here to check out our structured, online appliance repair training courses for rookies and experienced techs.

FAQs | Repair Videos | Academy | Newsletter | Podcast | Contact

Stay connected with us...

Samurai on Facebook - become a fan today! Sign up for our free newsletter and keep up with all things Appliantology. Subscribe to our YouTube channel for lots of appliance repair tips and help! Follow the Samurai on Twitter and get timely morsels of Appliantological Wisdom! Subscribe to our MST Radio podcast to learn secrets of the trade.
wilkinson

A.O. Smith Gas Water Heater Model FSG 40 242

5 posts in this topic

We just returned from vacation and there was no hot water. I checked the pilot light and it is on and if I turn the thermostat dial up the flame will light on the main burner. The water is only luke warm. Any ideas on what I need to do to get hot water?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Need appliance parts? Call 877-803-7957 now!

[user=6770]wilkinson[/user] wrote:

... the flame will light on the main burner. The water is only luke warm...

does the Flame go out at that time ?

depending on it's age.. could be a lot of sediment built up on the bottom inside if the Tank ...

Flame goes ON, heats the sediment quickly ... shuts OFF, with slower heat transfer to the Water .. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

The flame on the main burner will stay on until it gets the water luke warm. If I run the hot water from a faucet for a long period of time the main burner should automatically come on. Right? It does not. The only way I can get the burner to come on is if I turn up the temperature on the dial. Could this be a thermostat problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

could be..

 

I didn't check the model number, but depending on age,

it could also be a deteriorated "sacrificial anode" (cold water Dip Tube)

so then the incoming cold water goes directly over to the hot water exit rather than down to the Burner ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

I checked the aerators on a couple of water faucets and there were no plastic particles which might indicate the dip tube is ok. Would the thermocouple have anything to do with this problem? I looked at a video on youtube and it looks like a fairly simple procedure to change one out. However, if the thermostat is the problem how do I go about checking it? If it is defective is it a difficult job to put in a new one?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now