Jump to content



Learn appliance repair at the Samurai Tech Academy.  Learn more.  Earn more.


Parts Search
Site Search

FAQs | Store | Memberships | Repair Videos | Academy | Newsletter | Beer Fund | Contact


Welcome to Appliantology.org, the Web's Premiere Appliance Repair Resource!

The world-famous Samurai Appliance Repair Forums


To get started, click here.


Already a member of the Appliantology Academy? Just sign in with your username and password in the upper right-hand corner of the screen.

 


Photo

Maytag Side By Side - MSD2756DEW


  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 acntrlfrk

acntrlfrk

    Samanera

  • Grasshoppah
  • Pip
  • 11 posts

Posted 24 April 2005 - 02:38 PM

I need some help debugging this thing. When I plug the unit in, there is a "click" from the relay on the side of the compressor. A couple of seconds later, it "clicks" again. I don't know if the compressor is trying to start and can't, or what. I am assuming I should be able to hear the compressor run, but hear no evidence of it running between the "clicks" from the relay. The compressor is very hot (from what I gather this is normal), and the top line coming of the compressor to the condensor is nice and cold to the touch.  The condensor fan is running fine.  When I first opened the back (yesterday) to check things out, there was no water in the drain pan. Today when I checked it out, the drain pan is full. When you open the freezer, you can hear what I believe is the evaporator motor running. When I cleaned the main fridge compartment out there was ice around the air return. I don't know if that's normal or not. All of the schematics are available online, I just don't know what to start checking out first.

 

P.S.

I was just looking through the forum and came across a post from FOOT who had the same problem with a similar model Maytag. I checked the back of the freezer compartment and there is a patch of frost about 1' square at the center of the freezer. Also, at the top behind the ice maker compartment ther is what looks to be a slab of ice/frost behind the coil cover.

 

Any and all help is greatly appreciated.


Use the Appliantology Parts Search Box to Find What You Need!
Enter your model number, part number, type of appliance, brand, or even a part description.
365-day return policy on all parts purchased here, even electrical parts that have been installed!

#2 Samurai Appliance Repair Man

Samurai Appliance Repair Man

    Shōgun

  • Master Samurai Tech
  • 29,641 posts
  • Location: USA
  • Flavorite Brew:Sapporo Original Draft Rice Lager

Posted 24 April 2005 - 03:03 PM

Unplug your refrigerator NOW-- you are burning out the compressor. You need to replace the compressor's start relay and hope the compressor itself isn't damaged to the point that it's no longer serviceable.

Posted Image

#3 acntrlfrk

acntrlfrk

    Samanera

  • Grasshoppah
  • Pip
  • 11 posts

Posted 25 April 2005 - 10:52 AM

Well, I have picked this part up and installed it. There wasn't any clicking when it was plugged in, it's only bee running about 30 minutes or so. Is there any signs to look for to know it is working correctly? Other than waiting for 24hrs to see if the temperature balances out :D

 

 


#4 acntrlfrk

acntrlfrk

    Samanera

  • Grasshoppah
  • Pip
  • 11 posts

Posted 26 April 2005 - 02:20 AM

After 15hrs of being plugged in, the fridge is a mere 50deg:yikes:. Do I start looking at the defrost board?

#5 Samurai Appliance Repair Man

Samurai Appliance Repair Man

    Shōgun

  • Master Samurai Tech
  • 29,641 posts
  • Location: USA
  • Flavorite Brew:Sapporo Original Draft Rice Lager

Posted 26 April 2005 - 02:28 AM

Are you sure the compressor is running?

#6 acntrlfrk

acntrlfrk

    Samanera

  • Grasshoppah
  • Pip
  • 11 posts

Posted 26 April 2005 - 03:31 AM

No I am not. The only thing different now is that the relay does not click. Freezer is still freezing, fridge still warm.

#7 Samurai Appliance Repair Man

Samurai Appliance Repair Man

    Shōgun

  • Master Samurai Tech
  • 29,641 posts
  • Location: USA
  • Flavorite Brew:Sapporo Original Draft Rice Lager

Posted 26 April 2005 - 08:23 AM

Disassemble the freezer to remove the back panel so you can lay some eyeballs on the evaporator.  If it looks like this then, Houston, we have a situation:

Posted Image


#8 acntrlfrk

acntrlfrk

    Samanera

  • Grasshoppah
  • Pip
  • 11 posts

Posted 30 April 2005 - 07:43 AM

Well, I contacted FOOT who had the similar issue with his Maytag and he said it ended up being the defrost board. I changed this out in mine and we are back in business.

 

Thanks for the advice and help.


#9 Moostafa

Moostafa

    Imam

  • The Ayatollah of Appliantology
  • PipPipPipPip
  • 771 posts
  • Location: non-US or Canada
  • Flavorite Brew:Poppy Salmagundi

Posted 30 April 2005 - 11:28 AM

Hello, my thankful friend.  In reviewing the thread which you referenced, it seems that our friend, Mr. Foot, never followed up to post the results of this repair.  Interestingly, he makes a point state that the problem with this refrigerator was not the defrosting system, but rather seemed certain that it was an air baffle problem.  Given this, it is curious indeed that you would contact him for help with your problem since, to the casual reader, they would have appeared to be unrelated problems. 

Yes, curious indeed. 

Allahu Akbar!


#10 datandrews

datandrews

    Unsui

  • Grasshoppah
  • Pip
  • 1 posts

Posted 26 June 2006 - 08:22 PM

That's exactly what the evaporator in my Maytag (MSD2756DEW) looks like. The fridge works fine for a while, but then gets "backed up" with the ice on the evaporator. Then the fridge gets warm. We simply turn off the fridge, let it defrost, and let the cycle start again.

Reading other posts, it sounds as if it's likely the defrost control board. Is there anything else I should check before going ahead and replacing it?

#11 AZBen

AZBen

    Unsui

  • Appliantologist
  • Pip
  • 1 posts

Posted 13 January 2008 - 04:55 PM

I've been fighting this failed defrost for several months. Fortunately in AZ we don't get enough humidity for it to frost up very fast... over 3 months between incidents.  So being somewhat like the old adage "the cobbler's children have no shoes", I did not rush to figure this out, just defrost and go... until I got really aggravated about it.

Then I read all the forums I could about the MSD2756DEW and how it is prone to frosting problems.  I saw that the adaptive defrost control circuit board was anywhere from 40 to 55 dollars, and difficult to test, so I had a discussion with the counter help at Johnstone Supply where I buy AC parts. With the wiring diagram, found beside the defrost control board, I was able to match up the B10-988 mechanical timer and 4 of the 5 wires on the original circuit board.  The white with black stripe wire is not needed because it is the sensor wire.  Using the mechanical timer we will rely on the sensor to open the defrost circuit, but we do not need that information back at the new fixed interval (non-adaptive) timer. 

The wires used are Orange (compressor), Yellow (defrost), White (common or neutral), and Red (L1 or hot).  At the defrost control the red wire is used only to power the board or the timer motor... power is already applied to the orange and yellow wires and is to be directed through the timer or circuit board back to the white (neutral).  So think in terms of grounding the circuit you want to complete.  The B10-988 timer has a color code which you can translate as follows:  Terminal 1 labeled R is connected to Maytag red wire, Terminal 2 labeled BL is connected to Maytag yellow wire, Terminal 3 labeled OR is connected to Maytag white wire, and Terminal 4 labeled BK is connected to Maytag orange wire.

Once I had the new timer working, I could hear the defrost cycle start with a click and the cabinet lights dimmed, but just for a few seconds.  You can make the defrost cycle start by turning the small plastic wheel protruding through the timer back, but you need to do this with a meter attached to see when the contacts close between 2 and 3 (yellow to white wire).  A quick check with my fingers and I found that the defrost heating element was still cold.  Do this cautiously because when it works it will be red scorching hot and will not be something you want to touch.  I moved very slowly toward it to see if the element was hot at the lowest point in the loop. 

So I had a second problem, or I have a spare circuit board.  Either way, I'm tired of guessing when the defrost cycle is working, so the spinning of the timer flywheel -- visible through the clear window -- is reassuring and I have mounted it so I can see it without removing the plastic cover in the top of the refrigerator.  Now I attempted to slip the pins out of the defrost coil plug, but I did not have the right size tube to hit the release.  This would have allowed me to redirect the blue power lead directly to the heating element on the white with black stripe wire, without going through the thermocouple switch.  So with the plug pulled, I cut out the thermocouple switch then soldered and shrink tubed the solid white wires together.  After plugging back into the 3-pin connector, then forcing the timer to switch back to defrost (the 25 minute cycle ended well before I finished the splice), I immediately got dimmed cabinet lights and a glowing defrost element.

I tested the thermocouple switch that I removed, by putting it into a deep freeze at 0F.  It had high resistance, above 100 ohms, too high to power up a heating element that shows only about 20 ohms cold.

Now I have a situation where the defrost cycle will stay on for a full 25 minutes each 6 hours, not the way I want to run.  However, observation of the next 18 hours and 3 defrost cycles shows that the element is not overheating the cabinet or scorching the paint on the front cover.  This gives me time to locate the replacement switch and re-install it without having to buy the full Maytag assembly... or the PartSelect PS890605 (38.08 with shipping), the only way it is sold is with the heating element and 3-pin plug.  The thermocouple switch is marked with a small symbol and CT-7SB  43F  77159-16  3270.  I believe 43F or above is the temperature to open the contacts inside. 

BTW, don't be surprised if you have problems with the little tabs breaking off when you slide the top cover out of the refrigerator to access the adaptive defrost control circuit board.  Both tabs broke off even though I was very careful.  I believe they had sort of fused into the similar plastic of the cover.  When I replaced the cover I pushed it up over the remaining part, so that the slot was filled, then ran a screw into each side in the crack.  This pulled the cover up snug and keeps it from sliding forward where it could drop off of the front support tabs.  The photo shows my defrost timer and the screw to hold the cover where the tab broke off.

Finally I took my owners manual, wiring diagram (from near the adaptive defrost control), receipt for new timer, and wiring modification notes -- and placed all these into a large zip lock bag which sits below the bottom drawer in the refrigerator side.  A small piece of blue painters tape keeps it from slipping around and no one notices it since it barely protrudes from under the drawer.

Ben


Update about the photo... the green ground wire is spliced into a green ground wire in the wiring harness above.  There was not a ground wire going to the original defrost control board.

Attached Files






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users


FAQs | Store | Memberships | Repair Videos | Academy | Newsletter | Beer Fund | Contact


Use the Appliantology Parts Finder to Get What You Need!
Enter a model number, part number, type of appliance, brand, or even a part description.
365-day return policy on all parts purchased here, even electrical parts that have been installed!

Your Sometimes-Lucid Host:
Samurai Appliance Repair Man
"If I can't help you fix your appliance and make you 100% satisfied, I will come to your home and slice open my belly,
spilling my steaming entrails onto your floor."


The Appliance Guru | Master Samurai Tech

Real Time Analytics