Need appliance parts? Call 877-803-7957 now or use the parts search box:

Parts Search

Check out our online tech training courses at Master Samurai Tech…

Click here to check out our structured, online appliance repair training courses for rookies and experienced techs.

FAQs | Repair Videos | Academy | Newsletter | Podcast | Contact

Stay connected with us...

Samurai on Facebook - become a fan today! Sign up for our free newsletter and keep up with all things Appliantology. Subscribe to our YouTube channel for lots of appliance repair tips and help! Follow the Samurai on Twitter and get timely morsels of Appliantological Wisdom! Subscribe to our MST Radio podcast to learn secrets of the trade.
Sign in to follow this  
Followers 0
Phaze13

GE Frontload washer WBVH6240FWW Error Codes E30 & E23

6 posts in this topic

Problem:

Stopped mid cycle with 13min left, dirt (quite a bit) and water left in tub, may not be related to the dirt or failure but there was a water pipe that broke across the street and they have been working on it for the past two days.

Ran the test mode (t02) and I think it displayed error code E30, so I tried the test mode (t05) “Pump Test”, nothing happened, no sound, nothing.

I tried later the test mode (t02) again and it displayed error code E23, I could not get it to display the last 10 by selecting (Start/Pause)

Tried test mode (t08) “Hot Water Test” displayed hot, nothing else happened, didn’t respond to Start/Pause or Power. Came back 15min later and (t08) was being displayed.

Tried test mode (t06) “Pressure Switch Test”, display went blank, Door Locked, nothing happened, still locked after 15min. Came back 45min after running (t06) test and the door was unlocked.

I have drained the tub from the filter trap, there was a bit of dirt/sand and one leaf, nothing appeared to be a blockage problem. I have taken the machine pump out and I am ready to replace but I would like to be sure the pump is the problem. I don’t have a 120V power supply to test.

Please advise, thanks in advance!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Need appliance parts? Call 877-803-7957 now!

... error code E30, so I tried the test mode (t05) “Pump Test”, nothing happened, no sound, nothing.

did you check for 120v at Pump during this test ?

E23 Flood protect drain

Foam switch closes in idle state.

Check water valve functions - t08 for hot water, t09 for cold water.

Check pressure switch foam contacts - t06 - first display should be E.

Off balance loads with heavy vibration can cause code - retry before replacing any component.

E30 Drain pump not present

Drain problems - no electrical signal from drain pump.

Check drain pump - t05.

Check drain pump motor for open.

Check power to drain pump.

Check drain pump for stalling

http://www.repairclinic.com/PartDetail/1394137

 

Drain-Pump-WH23X10028-00709423.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

did you check for 120v at Pump during this test ?

No, I will reassemble and check while test mode t0

Edited by Phaze13

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hooked everything back up.

Verified 120V at Pump during t05 Pump Test. Displayed P Door locked and 124V.

Verified 120V at Pump during t06 Pressure Switch Test. Displayed E and door locked.

For some reason I thought it would be a good idea to hit Start, bad idea, now I got water in the tub again.

Tried Drain & Spin Cycle, nothing.

Edited by Phaze13

Share this post


Link to post
Share on other sites

if the Pump is getting 120v and it's not running, it probably bad ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Replaced pump, all is good! Life is good!

One of these days I will have the courage to go forward (and spend money) without a second opinion but until then I'm glad you guys are here.

Thanks for the help!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  
Followers 0