Need appliance parts? Call 877-803-7957 now or use the parts search box:

Parts Search

Learn appliance repair at online the Master Samurai Tech Academy.  Learn more.  Earn more.

FAQs | Repair Videos | Academy | Newsletter | Podcast | Contact

  • Announcements

    • Samurai Appliance Repair Man

      ***READ THIS PRIOR TO STARTING A NEW TOPIC***   05/02/2016

      Topics with the complete and accurate model number in the topic title will get priority attention. You can validate your model number by entering into the form on this page: http://www.repairclinic.com/?clearLs=true For more help on using Appliantology effectively, please see this page:  
abbinoxious

Whirlpool washer model # LA5500XSN1

8 posts in this topic

I need the repair manual for whirlpool washer model # la5500xsn1. The machine will fill & agitate but will not spin. Have replace the lid switch & motor but even the new motor wont spin. Also have replace the start capacitor. Any ideas?  

Thank you.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Need appliance parts? Call 877-803-7957 now!

... The machine will fill & agitate

... but will not spin.

1) Motor and Capacitor are good (Timer may be bad)

2) what does it do when it should be Spinning ? any noises ? does it Drain ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

motor humms. wont spin or drain.

Share this post


Link to post
Share on other sites

... what does it do when it should be Spinning ?

.

... motor humms

Lid Switch is good

may be some clothing caught between the Tub and Basket

or could be a bad Timer

OR, if you remove the Motor and try turning the Coupler in each direction

OR, remove the Motor, hold it steady with your feet, and see if it will run during Spin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Must be the timer.  We removed the motor & hooked up another working motor; will run great during agitation setting but both motors only hum during spin setting. It is not getting enough power to make it spin properly during the spin cycle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

may be some clothing caught between the Tub and Basket

or could be a bad Timer

OR, if you remove the Motor and try turning the Coupler in each direction

OR, remove the Motor, hold it steady with your feet, and see if it will run during Spin

Share this post


Link to post
Share on other sites

We checked the tub& the coupler.  Nada,  We also checked the motor like you said, (ours is hooked to a board just for this type test). The motor runs great hooked to a good machine but only humms when hooked to this one in the spin setting. Hence we feel it is the timer. Is there anything else electrical that might be bad? Besides the things we have already tried?

Share this post


Link to post
Share on other sites