Need appliance parts? Call 877-803-7957 now or use the parts search box:

Parts Search

Learn appliance repair at online the Master Samurai Tech Academy.  Learn more.  Earn more.

FAQs | Repair Videos | Academy | Newsletter | Podcast | Contact

gcw1

Whirlpool WFG374LVB1 DSI

10 posts in this topic

The top burners spark and light but neither the bake or broil ignite. Can smell gas and it clicks when bake or broil is pressed but no spark.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Need appliance parts? Call 877-803-7957 now!

The Direct Spark Ignition (DSI) will lockout (No spark to Bake/Broil) if there is a call for ignition at the same time; this condition can happen if the bake/boil combo relay on the ERC (Electronic Range Control) Board has shorted or welded together. First check the relay on the ERC. Normally, if the spark is good to the cooktop, the DSI Board is good. The key question is: Do you have 120V on the J1 connector from pin 4 to 6? This will tell us about the relay. Also, do you have 120V from pin 4 to 7?

Share this post


Link to post
Share on other sites

does Broil work ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

If either one of the coils in the bake/broil gas safety valve on these are open/bad then you will usually only get one spark/or no spark and it will quit trying to spark and it won't work in broil or bake.

 

Ohm out both coils on the safety valve and see if one is open.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Both gas coils ohm out within range. broil doesn't work either keeps trying to start but no visual spark.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has this Oven worked OK up till now at this location ?

Has there been any recent House electrical work done ?

Check polarity and ground of Wall Outlet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I checked the wiring and the polarity is correct!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

There was a problem with the bake burner tubes on these units, the alignment with the ignition ports changed over time.  There's an upgraded burner tube out to fix this particular problem.  This may be what's going on with yours.  More info here:

 

http://fixitnow.com/wp/2010/07/01/whirlpool-30-gas-self-cleaning-freestanding-range-with-direct-spark-ignition-dsi-that-wont-bake/

 

Also, more info on the gas valve coils that Willie mentioned:

 

http://fixitnow.com/wp/2010/12/07/troubleshooting-a-whirlpool-dsi-gas-range-no-bake-no-broil-no-spark-replaced-dsi-board-no-change/

Share this post


Link to post
Share on other sites