Learn how to troubleshoot like a Master Samurai Tech...

Click here to check out our structured, online appliance repair training courses for rookies and experienced techs.

FAQs | Repair Videos | Academy | Newsletter | Podcast | Contact

Stay connected with us...

Samurai on Facebook - become a fan today! Sign up for our free newsletter and keep up with all things Appliantology. Subscribe to our YouTube channel for lots of appliance repair tips and help! Follow the Samurai on Twitter and get timely morsels of Appliantological Wisdom! Subscribe to our MST Radio podcast to learn secrets of the trade.
337

Frigidaire PLD2560LCC1 dishwasher runs continuously - keypad doesn't work

12 posts in this topic

As the title says, I've got a frigidaire dishwasher, about 8 years old, been working without any issues (had clogged drain hose years ago but that was fixed and no problems since). Loaded it up the other day and closed the door and it just started to run, left it to see if it would stop and it ran the entire night. Tried the breaker, no luck, keypad doesn't work or light up. Only way to stop it from running is to leave the door open ajar. Read on an earlier post that the most likely culprit was the control board - pulled it and the R38 resistor was browned and the circuit board around it was a bit discolored.

Just want to make sure that its the control board and not something else that's caused the control board to blow so that I don't put a new one in and it fries again.

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Need appliance parts? Call 877-803-7957 now!

There's a tech sheet behind the kick panel below the door. It'll have a wiring diagram and diagnostic procedure. You can fax it me toll-free at 866-315-4504 and I'll post it here as a PDF file.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good find... if you're sure this is for your model because the Service Test on the second page might not work if it's not. Run the Service Test and report.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had tried to do the service test earlier but none of the buttons on the front panel work. The number display is blank as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Check for 120vac between P1 and P3-7 on the main control board. If you have voltage there, then replace the main control board ==> Main Control Board

If you don't have 120vac at the main control board, then check the door switches. If one is bad, replace the door switch assembly ==> Door Hook

Share this post


Link to post
Share on other sites

Replaced the main control board, dishwasher lit up all nice and ready to go, ran one cycle, got through the full wash cycle at a minimum, not sure if it got to the dry cycle or not but its now completely dead, like before but no washing if the door latch is closed. No buttons work, it doesn't run either. Possibly a bad control board?

- checked the door hook just in case and the switches operate as they should, open when the door is latched, closed when it's open.

- I also checked the line in connections in the box, wire nuts are clean and still good to go, taped up nice and neat.

Got my dad coming in to help on this one too, he was wondering if there could be a relay off the board somewhere that is malfunctioning and blowing the board.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Check for 120vac between P1 and P3-7 on the main control board.

Did you do this check?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry..yeah, the old board had voltage between the P1 and P3 so I replaced it. the new one which worked once and now doesn't work has voltage between P1 and the pin where the yellow wire of the plug of P3 (~8.9v) would go and I get 0.2v on a couple of the ribbon wires (P5, P6) going to the display board.

Seems to be the same as last time, only its completely dead rather than before it would run when the door was closed.

Door switch seems to still be working too. No voltage to the control board if the door is open, power when I close the door.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Door switch seems to still be working too. No voltage to the control board if the door is open, power when I close the door.

We must be dealing with a stuck keypad on the touchpanel. Unfortunately, they don't give us enough information on the tech sheet to check the keypads. Try cleaning the keypad ribbon connector by gently rubbing the pads with a pink pencil eraser to clean the oxide off. Here's the part link to the touchpad which has a nice big picture of the ribbon connector ==> http://www.repairclinic.com/PartDetail/Touchpad/154459903/1036982?modelNumber=PLD2560LCC1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I warrantied the control board and got a new one - that was it, 1st one was DOA. Haven't posted for a couple due to not wanting to jinx the thing but its run 4 cycles without issues so I think that's it. I also cleaned the connectors as you mentioned just in case so maybe that was it but I've a feeling it was the board.

Glad the shop let me get a replacement as they don't accept returns on electronic items - I'll use the place you linked to from now on as their return policy is better.

Thanks for your help samurai.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domo for posting the happy ending! :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites