Begin your journey to appliance repair mastery…

Click here to check out our structured, online appliance repair training courses for rookies and experienced techs.

FAQs | Repair Videos | Academy | Newsletter | Podcast | Contact

Stay connected with us...

Samurai on Facebook - become a fan today! Sign up for our free newsletter and keep up with all things Appliantology. Subscribe to our YouTube channel for lots of appliance repair tips and help! Follow the Samurai on Twitter and get timely morsels of Appliantological Wisdom! Subscribe to our MST Radio podcast to learn secrets of the trade.
EricEE

Goodman Furnace lesson learned - trust by verify!

3 posts in this topic

I was reading through the excellent troubleshooting thread and reminded of an issue I was having with my Goodman high efficiency furnace. It was a couple years old and it kept cutting out. I would run for a while, then stop for a while, then run for a while... It was throwing a gas valve code and then it started not running more than it was running so I called for service (under warranty, thankfully). The tech checked the system out and one of the drain tubes for the heat exchanger was full of water. He cleaned out the tubes, put it together and it ran fine. Was near the end of the winter, didn't think much about it.

Next winter, I had the same issue - it worked for quite a while, then started locking out. When checked, water in the tubes. It only happened a couple of times and clearing the tubes solved the problem so I didn't think much more of it.

When it started for the third winter in a row, I started to suspect something might be up :teehee: (OK, so sometimes I'm a slow learner). Luckily the installers left behind all the documentation including the installation instructions. So I started to read them. Lo and behold, there are two drain ports - one for horizontal installations, one for vertical. It most come configured for horizontal from the factory. So I swapped ports and haven't had a single issue since (for two winters now). D'oh!

And yes, I read through and double checked everything else in the install guide just in case! Don't always take the error code at face value and don't always assume the last guy did what he was supposed to do. Probably obvious to the pro's in here, but it's something for us enthusiasts to constantly remind ourselves :pint1:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Need appliance parts? Call 877-803-7957 now!

No matter how careful you are or how good you think you are S happens.

I did a install last December and failed to move the drain hose from upper to lower and had a similar problem.

Fortunately,I ran the system overnight in a remodel construction to check it out.

Found the issue the next morning and fixed it.

Like I said....S Happens.

Thanks for pointing this out.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No matter how careful you are or how good you think you are S happens.

True - it was an install for new construction, so it was probably just overlooked. I'm sure the builder compensated the HVAC whatever the minimal amount was. I do have to hand it to the sheet metal guys - the ductwork on my ground floor/basement is very neat and tidy, and it was installed cleanly - even the joints were taped with foil tape! They used more flex duct that I would care for in the attic, but so far no issues.

It was still annoying it cost me a service call before I got curious and figured out the root cause :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now