Clicky

Jump to content
Click here to check out our structured, online appliance repair training courses for rookies and experienced techs.

FAQs | Repair Videos | Academy | Newsletter | Podcast | Contact

Stay connected with us...

Subscribe to our YouTube channel for lots of appliance repair tips and help! Subscribe to our MST Radio podcast to learn secrets of the trade. Sign up for our free newsletter and keep up with all things Appliantology.

Kell

Whirlpool Duet model wfw9150WW00

Recommended Posts

Kell

Hello,

I'm having an issue with my whirlpool duet. I go to start a load of laundry and the washer fills completely then stops (with slight humming noise as it fills up) then starts beeping 8 flashs pause 2 flashs, which is error code f8e2. It does not turn while filling like not and in order to drain the water I have to run it through the spin/rinse cycle. F8e2 code states it's a dispenser problem but we have taken that apart and cleaned it well, didn't fix the issue. Help please. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Need appliance parts? Call 877-803-7957 now!

Kell
Just now, Kell said:

Hello,

I'm having an issue with my whirlpool duet. I go to start a load of laundry and the washer fills completely then stops (with slight humming noise as it fills up) then starts beeping 8 flashs pause 2 flashs, which is error code f8e2. It does not turn while filling like not and in order to drain the water I have to run it through the spin/rinse cycle. F8e2 code states it's a dispenser problem but we have taken that apart and cleaned it well, didn't fix the issue. Help please. 

Whirlpool duet model wfw9150ww00

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kell

Thanks in advance:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quick
1 hour ago, Kell said:

in order to drain the water I have to run it through the spin/rinse cycle.

You say you can pump it out in the spin/rinse cycle, but does it spin? If not it sounds like you're experiencing a problem with the motor not running for one reason or another. A number of problems can bring that about. A lengthy and technical trouble shooting process will be needed. 

I'd call a pro on this one.

Quick

Share this post


Link to post
Share on other sites
16345Ed
3 hours ago, Kell said:

F8e2 code states it's a dispenser problem but we have taken that apart and cleaned it well, didn't fix the issue.

I could be wrong but I did not see an F8E2 listed in tech sheet. 

Where did you read that this was a dispenser error?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kell

Yeah I know its not, A sears tech online told me this.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16345Ed
1 hour ago, Kell said:

Yeah I know its not, A sears tech online told me this.

Then you need to ask him (the sears tech) the trouble shooting steps for F8E2 since it’s not documented. 

 

If i were you I’d triple check the code, maybe you mis-interpreted the code?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kell

The code that it throws is for detergent dispenser replacement.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16345Ed
2 hours ago, Kell said:

The code that it throws is for detergent dispenser replacement.

Did you replace it? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rhubarb Tau
3 hours ago, Kell said:

The code that it throws is for detergent dispenser replacement.

An F8E2 is a dispenser system fault (Dispenser unable to reach desired position) on the newer Alpha platform Duets according to bulletin W10453670A. I can't find any indication that F8E2 means the same thing on your generation, though it might. It could also be an undocumented no/slow fill error variant of F8E1; not sure, I haven't run into F8E2 on this generation.

I'd suggest that you either ask the Sears tech for more info on whether that bulletin actually applies to your unit (maybe they're right) , or start fresh here without assuming that it's a dispenser error.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rhubarb Tau
1 minute ago, Kell said:

Part number: No because there is absolutely noting wrong with it we took it apart and cleaned it. I'm just going to buy a new machine.

You don't sounds like your heart is in this repair. Why not give it a try?

Still, if you're sure it's throwing a dispenser error, and you're sure there's nothing wrong with the dispenser, not sure how we can help you. One of those statements has to be false.

I'm guessing this is an 8-10 year old machine? Why not take a stab at diagnosing the problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kell

So ended up tinkering with my washer machine one final time and figured out the issue. It throws the F8E2 code which isn't in the manual and sear tech online support below states this:

 

Error CodeF8E2
ConditionDispenser failure
Check/Repair The dispenser can't move into position. Unplug the washer and check the mechanical linkage on the dispenser housing. Repair or replace any damaged dispenser parts.
Shop Parts Dispenser assembly parts.

 

Noticed that it would only run hot water even though I selected a cold cycle. Cold water inlet valve malfunction. Long story short, cold water inlet valve ordered and hopefully this will solve the code it's throwing and my washer will be back in working condition by the weekend☺

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rhubarb Tau

Nice work! Let us know how it works out.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16345Ed

Great code info! Thanks for sharing. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kell

Replaced cold water inlet valve still throwing same code and filling with hot water on a cold cycle.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kell

I turn hot water valve off only cold water valve on and put on cold cycle and hit start and for some reason and will try to switch on but nothing happens and it hums. There is water coming through the hose so that's not the issue😦

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kell

Cold water inlet valve replaced and washer machine still won't work

Share this post


Link to post
Share on other sites
16345Ed

Is valve receiving voltage?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
certified tech group 51

hot and cold hooked correctly??:thumbsup:...Check the cold water, check the volume of water..Remove the cold line from the washer and run it in a pail...good flow????   It was debris build up at the water service shut-off valve....Had one with a machine with almost the same problem...But no code fit the tech sheet on the machine....

Edited by certified tech group 51

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kell

Yes on valve receiving voltage. Water Pressure is good, inlet valve replaced, pressure switch replaced, and I have ordered a ccu (central control unit, hopefully that's the issue. Expected to be here by Friday. Fingers crossed!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kell

Hot and cold hooked up correctly!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kell

UPDATE!!

Washer fixed! It was the CCU.

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.